HATVANI HÍRHATÁR - Méhgyilkos vegyszerek korlátozása miatt perlik az EU-t

HATVANI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 04. 13:47     


Méhgyilkos vegyszerek korlátozása miatt perlik az EU-t
A Syngenta után a Bayer agrovegyianyaggyártó is beperli az Európa Bizottságot méhgyilkos rovarölőszereik uniós korlátozása miatt. A neonikotinoidok csoportjába tartozó vegyszereket az Európai Bizottság a tagállamok többségének támogatásával áprilisban korlátozta, miután nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a vegyszerek közvetlen veszélyt jelentenek a méhekre.

A Syngenta után a Bayer agrovegyianyaggyártó is beperli az Európa Bizottságot méhgyilkos rovarölőszereik uniós korlátozása miatt. A neonikotinoidok csoportjába tartozó vegyszereket az Európai Bizottság a tagállamok többségének támogatásával áprilisban korlátozta (míg a magyar kormány kiállt a vegyszerek használata mellett), miután nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a vegyszerek közvetlen veszélyt jelentenek a méhekre.

 

A méhekre rendkívül nagy veszélyt jelentenek a mezőgazdaságban alkalmazott, mérgező rovarirtó vegyszerek. Van amelyik csak legyengíti őket, de neonikotinoidok nagyon kis mennyisége is képes azonnal végezni velük.

 

Júliusban Somogytúri méhészek jelentették, hogy egy napraforgótáblában tömegesen pusztultak el a méheik. A Greenpeace által a napraforgótáblából vett virágmintákban alacsony koncentrációban tiametoxámot mutattak ki. "A tiametoxám egyáltalán nem alkalmazható biztonságosan. A Science-ben, a világ talán legrangosabb tudományos lapjában publikált vizsgálat szerint egészen alacsony, még nem halálos (szubletális) mennyiségű tiametoxám-al szennyezett pollen és nektár hatására a méhek nem találtak vissza a kaptárukba, és kétszeresére növelte egy napon belüli haláluk kockázatát.” – mondta el Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője.

 

Drámai méhpusztulás Somogyban (video):

http://www.youtube.com/watch?v=kJHhh_ENblM

 

A méhészek az 1990-es évek végétől kezdve panaszkodnak világszerte a méhek rejtélyes és hirtelen eltűnésére, és a mézelő méhcsaládok nagymértékű pusztulására. A méhek nemcsak mézet állítanak elő, de virágbeporzó tevékenységükkel kulcsszerepet játszanak a mezőgazdaságban is. A dongók és más vadméhek, a lepkék, darazsak és legyek mind fontos szerepet játszanak a beporzásban. A rovarok beporzó tevékenysége az általunk fogyasztott élelmiszerek egyharmadának előállításához szükséges. Csak Európában 4000 zöldség léte függ a virágbeporzók munkájától. Napjainkban azonban egyre több méh pusztul el. A méhpusztulás az emberiséget is fenyegeti. Életünk függ az ő életben maradásuktól.

 

A világszerte tapasztalható méhpusztulásnak vegyszereken kívül más okai is vannak: a klímaváltozás, egyes élősködők és a nagyüzemi mezőgazdaság terjedése, amely visszaszorítja a természetes méhlegelőket. Az iparosodott mezőgazdaság által használt, nagy, monokultúrában művelt területek csak rövid időre nyújtanak táplálékot a beporzó rovaroknak, így azok gyakorlatilag élőhely nélkül maradnak.

 

Ezért a rovarirtószerek betiltása, használatuk korlátozása, csak az első lépés a méhek, és más beporzó rovarok megmentése érdekében. Szükség van a termőterületek biológiai sokféleségének fokozását segítő intézkedésekre, és az érintetlenül hagyott ökoszisztémák védelmére, sövénytelepítésre, a vadvirágos területek és az egymással összeköttetésben lévő élőhelyek megőrzésére, létrehozására, az ipari mezőgazdaság helyett a kisléptékű ökológiai (bio) gazdaságok támogatására.

 

A méhek védelmének célját támogathatja mindenki a Greenpeace által indított mehpusztulas.hu honlapon.

 

(forrás: greenpeace.blog.hu; mehpusztulas.hu)

(foto: vaol.hu)


További hírek

  Erdő Péter húsvéti bűnbocsánatában, ha halkan is, de szembehelyezkedik az Orbán-rendszerrel
2019. 04. 20. 18:00 hirhatar.hu
  Kézivezérléssel próbálják bezsarolni a közös képviselőket, hogy törvénytelenül segítség a fideszes szavazatgyűjtőket
2019. 04. 20. 17:30 hirhatar.hu
  Jelentés Abszurdisztánból – Novák Katalinnak a Notre Dame-ról van, a fóti gyermekotthonról nincs álláspontja
2019. 04. 20. 11:49 hirhatar.hu
  Elvitték Kozsót a fideszes ufók, de sajnos vissza is hozták
2019. 04. 19. 12:51 hirhatar.hu
  1,6 milliárdot ad a magyar kormány a Kárpát-medencei magyar oktatás, kultúra támogatására
2019. 04. 19. 12:51 hirhatar.hu
  Újra az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát
2019. 04. 19. 12:51 hirhatar.hu
  Elege lett a támadásokból, elhagyja az országot a beteg gyerekeik mellett földön fekvő anyáknak ágyat biztosító jótevő
2019. 04. 18. 18:00 hirhatar.hu
  Rogánné Celeb Cecílián megbukott a HVG négy évtizede
2019. 04. 18. 17:31 hirhatar.hu
  Modernizált külsővel és Márki-Zay környékén bukkant fel Érpatak hírhedt ex-polgármestere
2019. 04. 18. 13:55 hirhatar.hu
  Czeglédy Csaba duplázott, hiába törölték az álláspontját
2019. 04. 17. 10:16 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport