HATVANI HÍRHATÁR - Hatvanban jártak a rezsiharcosok

HATVANI HÍRHATÁR
   
 2022.08.20.
 Szombat
Ma István napja van.
Holnap Sámuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 27. 16:48     


Hatvanban jártak a rezsiharcosok
Csütörtök este rendezte a Fidesz a hatvani rezsifórumot, pontosabban Orbán Viktor miniszterelnök meghívó levele szerint a "rezsicsökkentést támogató tanácskozást", amelyen a meghívó szerint a további csökkentéshez szükséges lépéseket lehet egyeztetni.

Csütörtök este rendezte a Fidesz a hatvani rezsifórumot, pontosabban Orbán Viktor miniszterelnök meghívó levele szerint a "rezsicsökkentést támogató tanácskozást", amelyen a meghívó szerint a további csökkentéshez szükséges lépéseket lehet egyeztetni.

 

A rendezés módja kevéssé segítette, hogy itt valóban tanácskozás kezdődjön. Az est szereplői Szabó Zsolt polgármester és a Balasagyarmatról érkezett fideszes képviselő, Balla Mihály a magasra emelt dobogón egy asztal mögött foglaltak helyet, mögöttük nemzeti lobogók sora. Az asztalon, talán a kormány stratégiai együttműködésnek keretében, két literes cukormentes Coca-Cola. A hallgatóságot két kivetítőernyő is segítette abban, hogy jól láthassák majd a beszélők mondanivalóját alátámasztó, kivetített diagrammokat. Minden azt sugallja tehát, hogy inkább előadás lesz itt, sem mint tanácskozás.

 

Valóban ezek szerint is alakulnak a dolgok, Szabó Zsolt bevezetője után, Balla Mihály hosszasan fejtegeti a rezsicsökkentés áldásait, és indokolja a rezsiháború szükségességét. Szó esik a lakosság túlzott terheiről, elhibázott privatizációról, a nyerészkedő, idegen vállalatok elleni küzdelemről, az E.ON gázütletágának megvásárlásról.

 

Az előadás közben a velem ülő Tóth Norbert, az LMP Heves megyei választmányának hatvani tagja sűrűn kommentálja az elhangzottakat:

 

Balla épp arról beszél, és mutatja a többi országgal összehasonlító diát, hogy Magyarországon a családok terhei között, a családok jövedelméhez viszonyítva, jóval nagyobb arányban van jelen a rezsi, mint más országokban.

 

Azt azonban nem említi - mondja Tóth -, hogy a többi országhoz viszonyítva nem a számlák magasak, hanem a bérek alacsonyak. Márpedig korábbi fideszes nyilatkozatokból kitűnik, hogy ez utóbbin nem kíván erőteljesen változtatni, mert gazdasági elképzeléseiben folytatja a megelőző liberális kormányok politikáját, amelyben a hangsúlyt a betelepülő, nagy összeszerelő üzemek hazánkba vonzására helyezi. Ezek számára a vonzerőt pedig nem elsősorban a képzett, mint inkább az olcsó munkerővel kívánja megteremteni, ezen belül is az alacsonyan tartott bérekkel. A munkaerőt terhelő állami bevételeket, adókat, és járulékokat ugyanis láthatólag szintúgy nem akaródzik csökkenteni.

 

A problémát Balla szerint a privatizált közszolgáltatásokat végző cégek jelentik, amelyek indokolatlanul magas profitot vágnak zsebre, arra is kitér, hogy nem helyén való, hogy a közszolgáltatásokat végző energiacégek külföldi kézbe kerültek.

 

[Tóth N.:] Azzal mindenképp egyetértek, hogy a természeti erőforrások (termőföld, víz, erdők, stb.) feletti önrendelkezésünket meg kell őriznünk. Sőt én tovább mennék, nem csak országosan, hanem helyi szinten is így kellene lennie, azaz a helyben élő közösség elől ne happolhassa el a termőföldet, vagy a vízkincset még egy hazai nagyvállalat sem, de ez messzire vezet, mert itt nem erről a helyzetről van szó. Az orosz földgáz ugyanis nem a mienk, viszont súlyos függőségben él az ország ettől az energiaforrástól. Ezt a függőségünket lenne szükséges csökkenteni, ez erősítené az ország szuverenitását. Az E.ON üzletágának megvásárlása, bár a Fidesz igyekszik ezt a látszatot kelteni, nem hoz minket jobb helyzetbe, nem csökken az ország energiafüggősége. Az is kétséges, hogy a kormány előnyösebb szerződést tud majd kötni a Gazprommal, mint az E.ON tudott, hiszen egy szemernyivel sem lesz jobb tárgyalási pozícióban, sőt. Az orosz földgáznak ugyanis hazánkban nincs versenytársa.

 

E helyett valóban érezhetően és fenntarthatóan csökkentenék a rezsit és egyszerre csökkentenék az ország energiafüggőségét az energiahatékonysági beruházások: az épületek szigetelése, a fűtési rendszerek modernizációja, a nyílászáró cserék, a lokális, megújuló energiát hasznosító berendezések telepítése. A kormány azonban az ilyen beruházásokat támogató, az ügy fontosságához mérten korábban is soványka pályázati pénzeket elvonta.

 

Közben elhangzik Ballától egy mondat, amikor a kormány államosító politikája mellett érvel, amitől Tóth Norbertnek tátva marad a szája a megdöbbenéstől: Balla a Sodexo markából kiragadott vásárlási utalványokat hozva példaként a következőket mondja: azért államosítunk, mert ez így többé nem a vállalkozások haszna, hanem az államé. Ugyanis nem igaz az, hogy az állam rossz gazda.

 

[Tóth N.:] Itt tulajdonképpen nem történt más, mint hogy a Fidesz képviselője bevallotta, hogy nincs másról szó, minthogy az állam megirigyelte a profitot a vállalkozásoktól, és azt ha lehetőséget lát rá, el is ragadja. Ez azért elég veszélyes távlatokat nyit. Készülhetnek-e az élelmiszer boltosok egy új KÖZÉRT hálózatra, amit annak idején is azért hoztak létre, hogy megfékezzék a drágaságot, vagy lesz-e új OFOTÉRT , vagy ÁFÉSZ?

 

Másrészt azért felmerül, hogy mitől lesz az egyik külföldi vállalkozás gonosz profit zsákmányoló, miközben a másik, a magyar munkavállalót szintén kizsigerelő multival meg stratégiai megállapodást kötögetnek, és milliárdokkal tömik ki a zsebét.

 

Az energiafüggőség csökkentésére azért Balla szerint a kormánynak is van elképzelése: újra kell nyitni a bányákat, mert ahogy mondja a szén olcsó, milyen jó az itt élő környékbelieknek is, hogy Visontáról vásárolhatnak olcsó szenet. Másrészt a fa árának a csökkentésén is gondolkodnak.

 

[Tóth N.:] Azért egy ökopolitikusnak ez már sok. A visontai szenet a kis, házi kazánokban nem lehet hatékonyan elégetni, ezért sokkal jobban szennyezi a levegőt, mint egy jobb minőségű szén, amivel azért télen mindig meggyűlik a bajunk. De a fára, mint energiaforrásra sem szabad ész nélkül hagyatkozni, azt csak akkora, vagy kissebb mértékben szabad felhasználni, mint megújulni képes. A valódi megoldás az energia felhasználás csökkentése, a fűtés terén nagyrészt az energiahatékonyság növelésén keresztül, más téren viszont közvetlenül is csökkentenünk kellene mindennapi energiaigényünket. És persze végre ki kellene aknáznunk a megújuló energiákban rejlő lehetőségeket hazánkban is.

 

Végül a nógrádi képviselő a végére ér, és sor kerülhet a kérdésekre is, de a hallgató szerepbe helyezett, egyébként is leginkább a pódiumon lévőkkel lojális jórészt nyugdíjas korú hallgatóság nem mutatkozik túl aktívnak, egy-két kérdés hangzik el csupán. Balla Mihály amint vissza kapja a szót újra hosszas monológba kezd, majd végül berekeszti az estet. Még Szabó Zsolt mond néhány a rezsicsökkentés mellett való kiállásra buzdító szót, aztán csendben elvonulunk.


(tn)


További hírek

  Fluor Tomi Tóth Gabi hétmilliós Rolexéről: jobban kellene hinnie Istenben
2022. 08. 19. 19:54 hirhatar.hu
  Jakab Péter bejelentette, hogy egy nap múlva indul a harc a kormányváltásért
2022. 08. 19. 19:54 hirhatar.hu
  A közelgő vihar miatt lemondták a szombat délelőtti légi parádét – a tűzijáték is kérdéses
2022. 08. 19. 19:54 hirhatar.hu
  Kisfaludy államtitkár szerint elég lesz télen 20 fokra fűteni az osztálytermeket
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  A hajdan szappanopera dalversenyen felkapaszkodott Tóth Gabi ma már a nemzet nagyasszonya címre pályázik
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  Sehol sincs az infláció és a kormánymédia túlsúlya: leszbikus csók miatt bepanaszolta a Netflixet a magyar médiahatóság
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport