HATVANI HÍRHATÁR - A láthatatlan múlt

HATVANI HÍRHATÁR
   
 2019.11.18.
 Hétfő
Ma Jenő napja van.
Holnap Erzsébet napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 05. 23. 15:48     


A láthatatlan múlt
Miért szükséges az ügynökügy rendezése? És mi történt 2009 óta a rendezés érdekében Deutsch Tamás és Szabó Zsolt ígéretétől, Schiffer András javaslatán át, Rétvári Bence bejelentéséig.

Rétvári Bence a KMI államtitkára a múlt héten bejelentette, hogy "a tárcán belül felállított bizottság körülbelül 1000 olyan embert vizsgált meg, akik még a kommunista rendszerben kaptak állami kitüntetést, és emiatt nyugdíjpótlékra voltak jogosultak." A bizottság azoktól, akik titkosszolgálati múlttal rendelkeznek megvonja a juttatást. Az ügynökügy ettől azonban még továbbra is rendezetlen marad. De miért probléma ez, és mi a gátja a rendezésnek?

 

A rendszerváltás utáni, magyarországi képviseleti demokrácia mára láthatóan súlyos válságba került. A választók elvesztették bizalmukat a politika szereplőivel, magával a rendszerrel szemben is. Ennek legfőbb oka a képviseleti rendszer kiüresedése, a választók teljes joggal úgy érzik, hogy választott képviselőik nem az ő érdekeiket, nem a társadalom érdekeit képviselik.

 

A rendszerváltás után a parlamenti pártok különféle gazdasági érdekcsoportok befolyása alá kerültek, ezt lehetővé tette a pártfinanszírozás átláthatatlansága, és a kampányok egyre növekvő forrásigénye. Mára a korrupció intézményesült, és a társadalmi érdeket figyelmen kívül hagyva születnek törvények közvetlenül gazdasági körök sugalmazására, hatalmasra nőtt cégek és földbirtokosok nyelik el az állami és Európai úniós forrásokat elvéve a lehetőségeket a kis és középvállakozásoktól és a kis és családi gazdaságoktól, amelyek a magyar gazdaság valódi erejét jelenthetnék.

 

Hogy mindez így alakult abban jelentős szerepe lehet az egykori állambiztonsági hálózat működtetőinek is. Ennek a hálózatnak a működtetői ugyanis jelentős kapcsolati tőkével és információval bírtak, amely könnyen átváltható volt gazdasági tőkévé. Ez a gazdasági tőke pedig a meglévő kapcsolati tőkével alkalmassá vált arra, hogy a pártokon keresztül befolyást gyakoroljon a hatalomra. Ahhoz, hogy tisztán lássuk, hogyan mentették át az állambiztonsági hálózat működtetői hatalmukat, és hogyan van befolyással ez jelenlegi társadalmunkra, szükséges az állambiztonsági múlt átláthatóvá, megismerhetővé tétele.

 

Az LMP kezdeményezései és a fideszes szócséplés

 

2009-ben Deutsch Tamás így nyilatkozik: Az új kormány legfontosabb dolga az lesz, hogy rendezze az egykori kommunista állambiztonsági rendszer működtetőinek ügyét. Kormányra kerülve a Fidesz ígéretet tesz, hogy 2011 novemberéig megalkotják a jogszabályt.

 

2010-ben az állambiztonsági iratok feltárásával megbízott Kenedi-bizottságot megszüntetik. A kormány határozatában az igazságügyi miniszter feladatává teszi az adatok kezelésével kapcsolatos javaslat kidolgozását.

 

2011 októberében Szabó Zsolt (Hatvan polgármestere, országgyűlési képviselő, ma a Fidesz megyei elnöke) arról nyilatkozik, hogy Hódmezővásárhely mintájára Hatvan teljes átvilágítását is elvégzik, hogy feltárják a volt állambiztonság hatvani hálózatát

 

2011. november 30-án a Fidesz maga szabta határideje letelik, de nem történik semmi. Ezek után Schiffer András beterjeszti törvényjavaslatát az Állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről.

 

2012 februárjában a bizottság, majd az országgyűlés sem támogatja a tárgysorozatba vételt, azaz vitázni sem akar a javaslatról. Szabó Zsolt és a Fidesz megyei országgyűlési képviselői Tóth József kivételével nem támogatják a javaslat megvitatását.

 

2012. márciusában a Lehet Más a Politika (LMP) politikai vitanapot kezdeményez az ügyben a parlamentben. Lázár János úgy nyilatkozik, hogy az ügy rendezése érdekében május 15-ig létrehozzák a Nemzeti Emlékezet Bizottságát. A határidőig nem történik semmi, ezért Schiffer András májusban újra beterjeszti a javaslatot. Gulyás Gergely azt nyilatkozza, hogy még a nyári szünet előtt beterjeszti a Fidesz saját javaslatát. Ez nem történik meg, viszont az LMP javaslatának tárgysorozatba vételét szeptemberben nem támogatja a bizottság. Pintér Sándor belügyminiszter novemberben azt nyilatkozza, hogy a kérdés még 2012-ben rendezésre kerül, ezek után decemberben az országgyűlés is a tárgysorozatba vétel ellen dönt, fideszes kezdeményezés továbbra sincs.

 

Az LMP társelnöke 2013. április 15-én a korábbi kormánypárti kifogások figyelembevételével módosítva újra beterjeszti a javaslatot, amelyet újfent nem vesznek tárgysorozatba.

 

Hatvan állambiztonsági hálózatának múltjára a helyi vezetés azóta sem tett lépéseket.

 

És a legújabb fejlemény: Rétvári Bence a KMI államtitkára a múlt héten bejelentette, hogy "a tárcán belül felállított bizottság körülbelül 1000 olyan embert vizsgált meg, akik még a kommunista rendszerben kaptak állami kitüntetést, és emiatt nyugdíjpótlékra voltak jogosultak. A testület azoktól vonja meg a havi 8 ezertől 16 ezer forintig terjedő juttatást, akik szerepet játszottak az 1945 és 1949 közötti demokratikus államrend leépítésében, az 1956-os forradalom leverésében, az MSZMP-ben és a KISZ-ben, állami vezetők voltak a szocializmus alatt, vagy titkosszolgálati múltjuk van. A szakértői bizottság megállapította, hogy a vizsgált körülbelül ezer ember közül 109-en váltak méltatlanná erre a nyugdíjpótlékra azáltal, hogy titkosszolgálati múltjukra derült fény."

 

Jogosan merül fel mindannyiunkban, hogy a Fidesz ügynökügyi húzása mindössze kommunikációs pótcselekvés lehet, amelynek egyetlen célja, hogy a kormány elmondhassa, tett valamit az ügy rendezése érdekében. Problémás azonban, hogy nem tudhatjuk,miféle bizottság határozotthonnan tudják kik az egykori III/III-as ügynökök, és milyen listákból, milyen szempontrendszer alapján döntöttek. A legfontosabb probléma azonban változatlanul az, hogy a társadalom számára továbbra is láthatatlan marad az állambiztonsági múlt, az állambiztonság hálózata, és rendszerváltás utáni hatása.

 

Tóth Norbert

 


További hírek

  Minden rendben, Orbán megtalálta Aczél elvtárs politikai végrendeletét
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  „Nettó árulás” – kirakják az MSZP-ből a budafoki kollaboránsokat
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  Puskás stadionavató: minden és mindenki a papírforma szerint égett le
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  Zuglóra több mint félévszázada nem látott próbatétel vár pénteken
2019. 11. 13. 11:01 hirhatar.hu
  Nem a DK-s képviselők strasbourgi nemjére
2019. 11. 13. 11:01 hirhatar.hu
  Már Borkai utódját tolja a Fidesz Győrött
2019. 11. 12. 16:35 hirhatar.hu
  DK-tag lett Kálmán Olga – s rögvest a párt által delegált fővárosi alpolgármester munkatársa lett
2019. 11. 10. 16:37 hirhatar.hu
  Pokorni 2.0: Nyilasbűnökkel vádolt nagyapja nevét lekapartatná a turulemlékműről a hegyvidéki polgármester
2019. 11. 10. 10:54 hirhatar.hu
  Kihallgatják a Ripost és az Origo főszerkesztőit a Donáth Annát támadó leszbikus rágalmazás miatt
2019. 11. 10. 10:54 hirhatar.hu
  Végleg eldőlt – Budapest nem lesz többé Orbán játékszere
2019. 11. 08. 12:58 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport