. Ma Auguszta napja van.
Zagyva, a gólya átlépte az egyenlítőt
2013-12-09 19:32:27
Zagyva, a gólya átlépte az egyenlítőt

Zagyva, a gólya átlépte az egyenlítőt

A "Madárvédelem és kutatás határok nélkül" című projekt keretében még 2012-ben láttak el jeladóval több gólyát Magyarországon és Szlovákiában. A Zagyva névre keresztelt gólyát Nemtiben jelölték meg. A madár szokatlan, merész útvonalat választott dél felé vezető útja során. Most Afrika déli része felé igyekszik, december 7-én lépte át az egyenlítőt.

 

A Kelet-Európában fészkelő gólyák általában dél-keleti irányban repülve Bulgáriát átszelve érik el a Boszporuszt, és itt kelnek át Ázsiába. Zagyva, aki Hatvan felett is átrepült útja kezdetén, azonban más útvonalat választott, a szerb-román határ mentén kanyargó Duna mentét elhagyva, a Kazán szorostól dél felé fordult, és Macedónián keresztül Görögországba érkezett, elérve az Égei tengert. Itt megpróbált átkelni a tenger felett, de visszafordult.

 

A gólyák, más nagytestű madarakhoz hasonlóan nem repülnek a tenger felett, mert itt nincsenek olyan meleg felszálló áramlatok, amelyek repülésüket megkönnyítenék.

 

Egy másik fiatal gólyával együtt eltöltött két hónapos várakozás után azonban, egy repülésre kedvező napon neki vágott a tengernek, és 250 km-t megtéve a nyílt tenger felett elérte Törökország partjait. 2012-ben nem folytatta útját Afrika felé, Törökországban telelt át, és a nyarat is itt töltötte.

 

Idén ősszel azonban sok ezer társához hasonlóan ő is útra kelt, és elért a kelet-csádi telelőhelyre. Október végén nyugatabbra vonult. Etiópiából pedig december elején délre indult, és 7-én átlépte az egyenlítőt. Nagy valószínűséggel Afrika déli részét is eléri, hiszen amióta Kenyába ért napi 300 km-t megtéve halad dél felé.

 

A gólyák vonulási útvonala itt tekinthető meg: http://satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_62=62 )

 

(f: mme.hu; kuvik.eu)

Utoljára frissítve: 2013-12-09 19:32:55

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>