. Ma Emma napja van.
Veszélyben a hatvani könyvtár működése - A város vezetése szemellenzősen követi saját terveit
2015-02-16 09:54:36
Veszélyben a hatvani könyvtár működése - A város vezetése szemellenzősen követi saját terveit

Veszélyben a hatvani könyvtár működése - A város vezetése szemellenzősen követi saját terveit

 

A képviselő testület tegnap, egy a lakosság felé meg nem hirdetett rendkívüli ülésen döntött egy pályázat benyújtásáról, amelynek keretében egy „multifunkcionális közösségi központot” kíván létrehozni a jelenlegi könyvtár épületében. Ha a projekt megvalósul, a könyvtárnak költöznie kell, azonban a projektnek nem része a könyvtár költöztetése, és annak új helyének kialakítása. A város vezetése nyilvánvalóan nem készített erre terveket, és a szakemberek véleményét sem vette figyelembe.

 

A tervekről a lakosság csak városi szóbeszédek alapján értesülhetett, az önkormányzat semmilyen módon nem tájékoztatta a közvéleményt, és nem vonta be a döntéshozatalba. Pedig a kiszivárgó információk alapján több helyi civil szervezet tiltakozott levélben a polgármesternél, az LMP is levélben tett fel kérdéseket a projekttel kapcsolatban, de érdemleges választ nem kaptak.

 

Egy százötvenezres könyvállománnyal bíró könyvtár átköltöztetése még tervezett, és rendezett körülmények között is óriási, és hónapokig tartó feladat. De itt nem erről van szó: Nem tudjuk, hogy ahová költözne a könyvtár az alkalmas-e a könyvtári szolgáltatások számára? Miből kívánja a város az új hely kialakítását finanszírozni, és mikor? Meddig akarja a város vezetése megfosztani a város lakosságát, diákságát legfontosabb kulturális intézményétől? Hogyan kívánja ellátni ebbéli törvényi kötelezettségét?

 

A befogadó közösségi ház terve önmagában jó cél, és azt gondoljuk valóban szüksége van rá a városnak, de ezzel kapcsolatban helyi civilek több alternatív javaslatot is felvetettek, amelyek a helyén hagynák a könyvtárat, és egy olyan épület felépítését javasolják, amelyet kifejezetten az elképzelt funkciók céljára lehetne megvalósítani. Miért söpri le az asztalról az önkormányzat ezeket a javaslatokat azok megvizsgálása nélkül?

 

Miért nem tájékoztatja széleskörűen és részletekbe menően a közvéleményt az önkormányzat egy ilyen jelentőségű beruházás előtt? Miért nem tart társadalmi egyeztetést? Miközben szavakban a térségbeli és helyi civileknek építené át az épületet, hogyan teheti meg, hogy a helyi, a döntéssel kapcsolatban érintett civileket nem vonja be a döntéshozatalba, sőt elzárkózik azoktól?

 

Számomra az a kérdés is felmerül, hogy tisztában van-e Hatvan város vezetése az önkormányzatiság, illetve a képviseleti demokrácia fogalmával?

 

Tóth Norbert

 

 

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>