. Ma Márk napja van.
Az EU hadat üzen a műanyagzacskóknak
2013-11-05 19:36:40
Az EU hadat üzen a műanyagzacskóknak

Az EU hadat üzen a műanyagzacskóknak

Minden eszközt bevethetővé tenne az Európai Bizottság a tagállamok számára a műanyagzacskók használatának visszaszorítása érdekében, mivel az évente szemétbe kerülő több milliárd műanyagzacskó súlyos terhelést jelent természeti környezetünk számára.


A bizottság a csomagolásról szóló uniós irányelv módosítását javasolja annak érdekében, hogy minimálisra lehessen csökkenteni az 50 mikronnál vékonyabb anyagból készült zacskók alkalmazását. Ezek a vékony szatyrok terhelik ugyanis a legnagyobb mértékben környezetünket. Az ilyen zacskókat ugyanis a legritkább esetben használjuk újra, az első használat után szinte azonnal a szemétben végzik.


2010-ben a bizottság közlése szerint 98,6 milliárd szatyor került az uniós piacra, többségük a most visszaszorítani kívánt vékony anyagból készült, amely parányi, mikroszkopikus darabokban akár évszázadokig keringhet a környezetben. Ez a mennyiség azt jelenti, hogy minden uniós polgár évente 200 zacskót használ el. A leginkább környezetbarát nép ebből a szempontból a dán és a finn, akik évente átlagosan összesen mindössze 4 zacskót használnak, míg Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában 466 darab az évi "szatyor-fejadag".


A tagállamok a zacskók visszaszorítása érdekében jogi és gazdasági eszközöket is bevethetnének, termékdíjat vezethetnének be vagy akár be is tilthatnák az ilyen csomagoló anyagokat. A javaslatot a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek kérése nyomán, s kiterjedt társadalmi konzultációt követően dolgozták ki.


"Ezzel egy nagyon súlyos és nyilvánvaló problémával vesszük fel a harcot. Minden évben 8 milliárd műanyagzacskó köt ki a szemétben, és okoz hatalmas környezeti károkat" - szögezte le Janez Potocnik környezetvédelmi biztos. A politikus szerint néhány ország már remek eredményeket ért el ezen a téren, ha pedig a többi ország is lépéseket tenne, akár 80 százalékkal is mérsékelni lehetne a környezetbe kerülőzacskók számát.

 

(F: mti)

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>